2018. január 8.

Zentai találkozó

Kárpát-medencei kulturális fórum a Mátyás király Emlékév jegyében

Fotó: Matúz Gábor

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) együttműködésben a Magyar Nemzeti Tanáccsal, a délvidéki Zentán minden év január közepén – az anyaországi központi ünnepséget megelőzően – találkozón látja vendégül a Kárpát-medencei magyarság intézeteit, ernyőszervezeteit, valamint a Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és a Boszniai Szerb Köztársaságban élő magyar diaszpóra képviselőit. Ezen az összejövetelen tart előadást Mátyás király örökségéről és az emlékévvel kapcsolatos tervekről Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

E hagyományt az intézet alapító-igazgatója, Hajnal Jenő, ma a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Dudás Károly író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2017-ben leköszönt elnöke hívta életre azzal a céllal, hogy a részt vevők együtt ünnepeljék a magyar kultúrát, szimbolikus értékeink világát, lényegi jellemzőnket, azt a megtartóerőt, amelynek alapja az egységes nemzeti gondolat, az együttes alkotni, tenni akarás, a közös felelősség. 2018-ban, az első világháború befejezésének 100. évfordulóján ennek különleges jelentősége van - mondták el a VMMI és a VMMSZ képviselői. A házigazdák hozzátették: közösségük életében kiemelten fontosak a nemzeti jelentőségű évfordulók, ezért megtisztelő és fontos számunkra, hogy a 2018. január 12-i ünnepük a Mátyás király Emlékév jegyében telik, hogy ők is kapcsolódni tudnak e fontos évfordulóhoz, a Magyar Állam e jelentős programsorozatához. A Zentai Magyar Kamaraszínház Kamaratermében (Zenta, Fő tér 2.) 2018. január 12-én, pénteken délután 15.30-kor kezdődő zentai Kárpát-medencei kulturális fórumon Mátyás király örökségéről és az emlékévvel kapcsolatos tervekről Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója tart előadást.

A találkozó célja a Kárpát-medencei magyar kulturális ernyőszervezetek és intézetek 2018. évi közös feladatainak megfogalmazása. A szervezők várhatóan a jelenlévők között köszönthetik majd a Magyar Kormány Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, az NMI Művelődési Intézet, a budapesti Hagyományok Háza és a vajdasági magyarság országos önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletét.

Ugyanezen a napon, január 12-én este 19 órai kezdettel a Színházteremben (Zenta, Fő tér 2.) rendezik meg a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségét is a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel együttműködésben. Az eseményen átadják a Szövetség díjait: a Magyar Életfa életműdíjat, a példaértékű életpályák, pályaívek elismerésére alapított Plakettet, valamint a Kárpát-medence magyar közösségeiért vállalt és végzett hiteles őrző és teremtő munka elismeréséül létrehozott Aranyplakettet.