szent györgy napok

Mátyás király Emlékév Sepsiszentgyörgyön is 

Fotó: Dósa Margit

Sepsiszentgyörgyön, a Szent György Napokon indult vándorútjára a Kincses Kolozsvár Egyesület megbízásából készült két kiállítás, amelyek a Mátyás király-emlékév ideje alatt Erdély és a Partium főbb városünnepein elevenítik majd fel a nagy király szellemiségét és korát.

A Hunyadi Mátyás életterei címmel kétnyelvű, kültéri megvilágított pannókiállítás, valamint a Kalandok Mátyás táborában című, Mátyás-kori hadi sátrat rekonstruáló interaktív kiállítás április 27-én, pénteken délelőtt nyílt meg az Erzsébet parkban, a Szent József római katolikus templom mellett. A fesztivál teljes ideje alatt várja a látogatókat, különösen a legkisebbeket, akik máris birtokukba vették a szigethalmi Emese Parkkal közösen megálmodott hadisátor korhű eszközeit.

A megnyitón Csibi Krisztina, a Mátyás-emlékévet lebonyolító Magyarság Háza igazgatója köszöntötte a megjelenteket, részleteiben is ismertetve a Hunyadi Mátyás születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett emlékév eseményeit. Elmondta: az egész Kárpát-medencére kiterjesztett programkavalkádban különös hangsúlyt kap Erdély, ahol a Kincses Kolozsvár Egyesületet bízták meg a programok lebonyolításával.

Fotó: Kristó-Gothard Hunor

Szabó Lilla, a Kincses Kolozsvár Egyesület ügyvezető igazgatója a kétnyelvű kültéri pannókiállításról elmondta: az nem a legendák alakját, hanem az építkező reneszánsz uralkodót mutatja be. Mátyás a gyakorta hadban álló uralkodóként jelenik meg előttünk: a Magyar Királyság minden égtája felé és azon kívül is vezetett hadjáratokat, de különösen a nyugati területi terjeszkedés kötötte le. Ennek megfelelően alakult a királyi fő- és mellékrezidenciák kiépítése, jelentőségük megítélése. Ezeket ismerhetjük meg a Hunyadi Mátyás életterei című kiállítás keretében.

A Kincses Kolozsvár Egyesület és a szigethalmi Emese Park által szervezett Kalandok Mátyás táborában című vándorkiállítás Hunyadi Mátyás korába röpíti az érdeklődőket. A kiállítást egy középkori lovagi sátorban, illetve a sátor előtti térben rendezték be, ahol az érdeklődők kipróbálhatják a Mátyás korában használt fegyvereket, felpróbálhatják a korra jellemző ruhákat, lovagi vértezetet. A kiállított tárgyak között megtekinthető annak a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött sodronyingnek és sisaknak a másolata is, amely Mátyás király legendás hadvezéréé, Kinizsi Pálé volt. A nyitott lovagi sátornak és környezetének a korhű berendezése lehetőséget nyújt az érdeklődőknek a fotózkodásra is. A korabeli hangulatot reneszánsz népi és udvari játékok idézik fel.

Fotó: Csibi Krisztina

A kiállításmegnyitó végén Magyar Attila, az Őskultúra Alapítvány elnöke vezette körbe a látogatókat, a gyermekek pedig máris megrohamozhatták Mátyás udvarát.

A két kültéri tárlatot Erdély és a Partium legnagyobb népünnepélyein egyaránt bemutatják a közeljövőben.

Fotó: Kristó-Gothard Hunor