2018. január 13.

Reneszánsz hangulat, csillogó gyerekszemek

Mátyás-nap volt a Magyarság Házában

Fotó: Matúz Gábor

„Mi tetszett nektek a legjobban?” – kérdezték a szervezők az egyik távozó osztály kisdiákjait 2018. január 24-én Budapesten, a Magyarság Házában. A gyermekek kórusban és egy szóban válaszoltak: „Minden!”

Az igazságos Hunyadi Mátyás királlyá választásának 560. évfordulóján valóban sok minden várta a fővárosi Hild József Általános Iskola, a Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium, valamint a Szent István Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjait. Több százan lehettek részesei annak az időutazásnak, ami egy reneszánsz hangulatot idéző kardozós-kalodás flashmob-bal vette kezdetét a főváros kellős közepén, a Zrínyi utcában. Aztán pedig mondák, legendák, korabeli eszközök, használati tárgyak és fegyverek – kardok, lándzsák, puskák, számszeríjak, pajzsok, ládák, kaloda, szekér –, zenék, továbbá két huszonegyedik századi sólyom segítségével tehettek kiadós kirándulást a középkorban.

A szigethalmi Őskultúra Alapítvány – Emese Park, valamint a Balaton-felvidéki Sport és Szabadidő Egyesület korabeli viseletekbe öltözött hagyományőrzői beavatták a jövendő harcosait az íjászat rejtelmeibe, de fellebbent a fátyol a gyertyamártás titkairól éppúgy, mint a sólymok viselkedésének talán kevésé ismert oldaláról egyaránt. Nagy sikert aratott a 15. század zenei világát megidéző budapesti Tabulatúra régizene-együttes, és ugyancsak vastapssal köszönték meg a Magyarság Háza kis vendégei a kakasdi Sebestyén István bukovinai székely népművész Mátyás-meséit is.

.

A sólymok már a puszta jelenlétükkel maguk köré csalogatták a nebulókat, akik közül nem egy kislány frissen szerzett madártollal a copfjában szaladgált a különböző foglalkozások között. „Mindenki mindent szeretne legalább még egyszer kipróbálni, annyira tetszik nekik” – jegyezte meg Fehér Judit, a hildesek egyik tanítónője, és sugárzó arccal mondta, milyen nagy elragadtatással fogadták a gyerekek mindazt, ami ezen a napon a Magyarság Házában várta őket: „Nagyon elégedett mindenki, látszik rajtuk, hogy teljesen fel vannak dobva, pörögnek, nevetnek, rettentően élvezik. Köszönet a lehetőségért a szervezőknek.”