Rendhagyó történelemóra Tirolban

Mese- és dokumentumfilm, eszmecsere és ajándékozás

Fotó: www.korosiprogram.hu

Március kilencedikén a tiroli magyar diákok közelebbről is megismerhették Hunyadi Mátyás életútját, különös tekintettel az 1458. januári királlyá választásának és az 1464. márciusi megkoronázásának körülményeire. A foglalkozást Cseh Csaba, a Kőrösi Csoma Sándor Program ausztriai ösztöndíjasa szervezte Antalóczy Izabella innsbrucki magyar pedagógussal, a Tiroli Magyar Anyanyelvi Oktatás Alsós és Felsős Gimnazista Csoportjának vezetőjével.

A rendhagyó történelemóra középpontjában Hunyadi János fia, Mátyás mint államférfi, politikus és hős hadvezér állt, akit a kultúra és a tudomány pártfogójaként is őriz az emlékezet. Az alsós diákok először megtekintették a Magyar történelmi arcképcsarnok rövid dokumentumfilmjét Mátyás királyról, majd megnézték a Mátyás király és a kolozsvári bíró című mesefilmet. Ezt követően csoportos beszélgetésben kielemezték Mátyás személyiségvonásait, uralkodásának főbb jellemzőit. A felsős gimnazista csoport tagjai a Hagyaték sorozatból Az igazságos – Mátyás király emlékezete című dokumentumfilmet tekintették meg. Mindkét csoport fényképek segítségével ismerkedett a budai és a visegrádi várral. A rövid csoportbeszélgetések után a diákok megfogalmazták, hogyan képzelik el napjaink jó vezetőjét, valamint elképzelt történeteket is kitaláltak, amelyekben Mátyás királynak a mai körülmények között kellett döntéseket hoznia. A gyerekek a feladatokban Mátyás igazságosságát domborították ki és küzdelmeit a jó cél érdekében.

Az órák végén a Magyarság Háza ajándékaként minden tanuló átvett egy 64 darabos, Visegrád tárgyú memóriajátékot, amely által játékosan szerezhettek további ismereteket Mátyás királyról és a visegrádi palotáról, illetve palotajátékokról.

A foglalkozás jó alkalom volt arra, hogy meglévő történelmi és irodalmi tudásuk felfrissítésével, kiegészítésével Mátyás király személye közelebb kerüljön a diákokhoz – és az emlékévnek éppen ez az egyik kiemelt célja.

Fotó: www.korosiprogram.hu