2018. január 13.

Nívódíj a szervezőknek

Beke Pál-nívódíjban részesítették a Kolozsvári Magyar Napok szervezőit

Fotó: Varga Gabriella

Fontos elismerésben részesült a Kolozsvári Magyar Napokat lebonyolító Kincses Kolozsvár Egyesület, a Mátyás király Emlékév kiemelt partnere: a Beke Pál-nívódíjat a Magyar Fesztivál Szövetség 2018. február 28-i közgyűlésének ünnepi aktusaként adták át a Kincses Kolozsvár Egyesület képviseletében jelen lévő Szabó Lilla programigazgatónak.

A Magyar Regisztrációs és Minősítési Program tíz évvel ezelőtt azzal a céllal alakult, hogy szervezők partnereként felszínre segítsék az adott fesztivál lehetőségeiben rejlő értékeket, vagy éppen rávilágítsanak javítható gyengeségeire. A Szövetség az elmúlt évek során 483 fesztiválregisztrációt és 197 minősítést bonyolított le. A nívódíjat az utóbbi egy évben csatlakozott 21 fesztivál közül összesen négy fesztiválszervező, köztük a Kincses Kolozsvár Egyesület kapta.

„Nincs verseny. Nincsenek dobogós helyek, nincsenek fokozatok: a Beke Pál-nívódíj tisztelgés az elkötelezett közösségi ember, népművelő előtt és tisztelgés a 2017-es fesztiválok emlékezetes szakmai eredményei előtt” – írják a díj ötletgazdái az oklevélen, amelyet egy kerámiaszobrocskával, Szurdi Éva „Lea kalappal” nevű alkotásával együtt nyújtottak át.

A nívódíj névadója, Beke Pál (1943–2009) szerteágazó munkássága csomópontjainak egyike a közösségszervezés volt: egyrészt az foglalkoztatta, hogy a közművelődési intézmények, tevékenységek, programok miképpen szolgálhatják a közösségek megalakulását és megerősödését, másrészt a helyi polgárok és közösségeik hogyan lehetnek aktív alakítói, formálói mindezeknek. A róla elnevezett nívódíjjal az ő emléke előtt is tiszteleg a Magyar Fesztivál Szövetség.