„Ne felejtsd el soha…”

Sikerrel zárult a bécsi rajzpályázat

Fotó: Sass Judit

A Mátyás király Emlékév apropóján 2018. február 1-jén „Kondítsd meg néha emléke harangját” mottóval rajzpályázatot hirdetett a bécsi székhelyű Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége. A rajzokat április 1-jéig várták, eredményt április 14-én hirdettek.

A szervezők a pályázási idő alatt egy külön erre a célra létrehozott Facebook-oldalon keresztül igyekeztek megszólítani az Ausztriában élő családokat, és felhívni a figyelmet a pályázás lehetőségére. Hétről hétre egy-egy Mátyás királyról szóló mesével motiválták az érdeklődőket, lehetővé tették a pályázat online követését – az éppen beérkezett alkotások, a felkészülés folyamatának figyelemmel kísérését –, de a zsűrizés és a díjátadó előkészületeibe is bepillantást engedtek. Az eredetileg ausztriai gyermekek számára meghirdetett pályázatra Magyarországról és Felvidékről is érkeztek pályamunkák. A zsűrizésben Boronkai Gabriella, a Bécsi Magyar Iskola pedagógusa, rajztanár, valamint Cseh Csaba és Várkonyi Borbála, a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasai vettek részt.

A rajzpályázat eredményhirdetését április 14-én, szombaton a Collegium Hungaricumban megrendezett Kárpát-medencei Verőfény versmondó vetélkedő keretében tartották. A díjakat a zsűritagok részvételével Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója adta át, akinek köszönhetően sok szép ajándékkal lepték meg a pályázókat.

A meghirdetett négy kategóriához képest háromban osztottak ki díjakat. Az első kategóriában (7–10 évesek) első díjat nyert Ayik Attila Bécsből és Müller Maja Kisbajcsról, második helyezést ért el Janzer Lili és Nyárády Zoé Bécsből, harmadik helyen végzett Szabó Anna Wörgl-ből és Takács Judit Bécsből. A harmadik kategória nyertesei (12–13 évesek): Legény Máté Kisvárdáról, Michelle Lackner és Janzer Gábor Bécsből, valamint Kovács Nóra Innsbruckból. Az első díjat a negyedik kategóriában Anek Janka vihette haza Körmendről, a második helyezést pedig Amelie Rétey kapta Innsbruckból.

Az ajándékok mellé a bécsi Szamos cukrászda is meglepetéssel készült, amelyet Sass Judit, a Bécsi Magyar Iskola vezetője nyújtott át a résztvevőknek. Csibi Krisztina és a Magyarság Háza jóvoltából a Mátyás király Emlékévben kiadott, Lackfi János által írt Mátyás király medvét aprít című mese alapján készített foglalkoztatófüzetet vihette haza minden pályázó gyermek. A könyvjutalom mellett a helyezést elért diákok április 28-án, szombaton egynapos visegrádi kiránduláson vehetnek majd részt, amelynek keretében megtekintik a visegrádi palotát és fellegvárat.

Várkonyi Borbála (KCSP, Bécs)

Legény Máté (Kisvárda) III. kategóriában első helyezést elért rajza | Fotó: Várkonyi Borbála archívuma