mesemondók vetélkedtek Vaskúton

Félszáznál több mese egyetlen nap alatt


A negyvenhárom tagegyesülettel rendelkező Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége (BSZOSZ) 2018. március 24-én huszonegyedik alkalommal rendezte meg a Sebestyén Ádám Székely Mesemondó Versenyt, ezúttal a Bács-Kiskun megyei Vaskúton.

A Mátyás király Emlékév jegyében ezúttal országosra kiterjesztett esemény megnyitóján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta: Mátyás király emléke nem csak a történelemkönyvekben maradt meg, a nép is megőrizte emlékezetében; élnek a személye köré szőtt mesék, mondák, és nem csupán a magyarság, hanem a körülöttünk élő népek körében is. Hozzátette: a seregszemle jó alkalom arra, hogy találkozzanak a hagyományainkat és meséinket őrző gyermekek, fiatalok és felnőttek.

Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy a székelyek az énekek mellett a verseny révén adhatják tovább és éltethetik gyönyörű szavaikat. A mesék, énekek és táncmozdulatok ápolását és átadását gyermekeiknek a székely anyák fontos küldetésének és egyben kötelességének nevezte.

Az idei megmérettetésen negyvenhat mesemondó vett részt: Székelykevéről, Pécsről, Bonyhádvarasdról, Bátaszékről, Izményből, Kakasdról, Csátaljáról, Garáról, Zombáról, Palotabozsokról, Somberekről és Vaskútról. Velük együtt közel száz kísérő is érkezett, a rendezvény lebonyolításában pedig harmincöt egyesületi tag segédkezett.

A versengés négy korcsoportban folyt, az értékelést tizenöt zsűritag végezte. A döntőbe jutott tizennégy mesemondót korcsoportonként díjazta a zsűri; Kóka Rozália elnök, Fábián Éva, Sebestyén István és Csibi Krisztina zsűritagok e mellett három különdíjat is kiosztottak.

„Egy nap alatt félszáz mesét hallgattunk meg, melyek nagy része Mátyás király furfangos, igazságos tetteiről szólt. Csodálatos élmény volt a sok, ízes székely tájszólásban előadott történet, miként a találkozás is a Tolna, Baranya, Bács-Kiskun megyében és az Al-Dunánál élő bukovinai székelyekkel” – mondta el a nap végén Csibi Krisztina, a Mátyás király Emlékévet lebonyolító Magyarság Háza igazgatója, aki maga is bukovinai székely leszármazott, és aki a délelőtti elődöntőben az 5–8 évesek kategóriájának zsűrijében elnökölt. A mesemondó verseny névadója az andrásfalvi születésű néprajzi gyűjtő, Sebestyén Ádám, aki a bukovinai székelyek történetének és népi kultúrájának tanulmányozása, a bukovinai székely telepesek történetének kutatása, népdalaik és népmeséik összegyűjtése mellett a kiemelkedő mesemondók bemutatását is küldetésének tekintette.

(Levél Mátyás királynak: info@matyasemlekev.hu)