Mátyás király torontóban

Ez a látogatás is fantasztikusan sikerült

Fotó: Matúz Gábor

Fotó: Magyarság Háza

Az álruhás Mátyás király Torontóban is kellemes meglepetést szerzett híveinek. A szeptember 15-i Reneszánsz Napot tárlatmegnyitó, színházi előadás, reneszánsz táncház és Kalejdoszkóp-gála alkotta.

Szeptember 15-én, az új tanév első tanítási napján Torontóban a Szent Erzsébet-plébánia előtti téren a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódó Reneszánsz Nap Szenthe Anna elnök asszony és Palkovits Valér főkonzul ünnepi szavaival s abban Laky-Takács Péter konzul bemutatásával vette kezdetét. Ekkortájt a gyermekek között itt-ott már felbukkant az álruhás Mátyás király és hű lantosa, a közönség pedig a plébánia közösségi termében egyre gyülekezett, rövidesen ugyanis Csibi Krisztina megnyitotta az ott felállított, Pennaforgatók Mátyás király udvarában című kiállítást. Beszédében a kiállítás létrejöttének körülményeiről is tájékoztatta a jelenlévőket. E szerint a Kolozsváron élő Szabó Zelmira díszlet- és jelmeztervező, a Napsugár, a Szivárvány és más gyermeklapok és -könyvek illusztrátora felkérte fiatal illusztrátor-pályatársait, hogy csillogtassák meg művészi képzelőerejüket, rajzkészségüket, technikai tudásukat, egyszóval illusztrátori erényeiket és rátermettségüket, s öntsék formába mindazt, ami a reneszánsz királyról eszükbe jut. A kortárs romániai magyar illusztrátorok megszólított tagjai nyomban munkához is láttak; más-más technikával és művészi elképzeléssel, de kivétel nélkül érdekfeszítő igényességgel keltették életre Mátyás királyt, a hozzá fűződő legendák egy-egy mozzanatát, idézték meg korszerű művészi eszközeikkel a reneszánsz örökzöld szellemiségét, gyújtottak lángot a legifjabb műélvezői gárda: a gyermekek lelkében. Csibi Krisztina továbbidézte Németh Júlia műkritikus szavait, aki szerint: „Mátyás király pennaforgatói ugyancsak jól forgatták pennájukat, illusztris illusztrációkkal örvendeztetve meg a közönséget.”

Fotó: Magyarság Háza

A program a Csángó Unchained együttes közreműködése és irányítása mellett reneszánsz táncházzal folytatódott, majd a Gáspár Gyula vezette amatőr felnőtt színjátszókör mutatott be néhány Mátyás király-témájú, ötletesen megrendezett színpadi jelenetet, alaposan megnevettetve ezzel a közönséget!

Fotó: Magyarság Háza

A következő két órának a Kalejdoszkóp Hagyományőrző Klub volt a közvetlen házigazdája. A megalapításának huszadik évfordulóját ünneplő folyóirat születésnapi gáláján, Forrai Tamás köszöntőszavait követően Balla Sándor, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács alelnöke szólt a jelenlévőkhöz, majd Szenthe Anna átadta a Megavers a Diaszpórában ez évi díjait a torontói résztvevőknek. Mi több, a hatéves, versenygyőztes Buda-Gödri Olivia szavalatát meg is hallgathattuk: Kovács Barbara A csacsi című versét mondta el, egy szürke plüsscsacsival a kezében! Őt Király Karina, a Megavers tavalyi győztese követte a mikrofonnál, de az ifjú lány ezúttal nem szavalt, hanem énekelte, mégpedig gyönyörűen, Sajgó Szabolcs Palástom, palástom című költeményét.

Fotó: Matgyarság Háza

Budai Izabella és Alheli Pimienta fuvolaművészek régi magyar táncok dallamait játszották, óriási sikerrel. Csadi Zoltán színművész a Kalejdoszkóp hasábjairól válogatott, klasszikus és kortárs versek mellett olyan dalokkal is megörvendeztette a közönséget, mint A szabadság vándorai; A fényeken túl vagy az Ismerős Arcoktól a Nélküled című „másodhimnuszunk”. Mindemellett a torontói közönség is hallhatta a Gaudium Duót is, sőt a Tavaszi szél vizet áraszt népdalunkat együtt is énekelhette a két neves muzsikussal, a Somorjáról érkező Németh Imrével és a kecskeméti zenész-pedagógus Homoki Zsolttal.

Fotó: Magyarság Háza

A következő pillanatok számos meglepetést sorakoztattak fel Dancs Rózsa író, főszerkesztő és férje, Telch György, a folyóiratot kiadó Kalejdoszkóp Hagyományőrző Klub elnöke számára: húsz írásos köszöntőt összefűző gyűjteményt; Szász István Tas 920 oldalas dedikált könyvét (Hitel Nemzetpolitikai szemle); a Szent Maximilian Lap- és Könyvkiadó elismerő oklevelét; valamint három videóüzenetet ugyancsak Magyarországról, amelyben prominens személyiségek köszöntik a jubiláló, kéthavi, angol–magyar irodalmi–kulturális folyóiratot. Az est hátralévő részére már csak az maradt hátra, hogy Dancs Rózsa a vendégek kezébe adja a Kalejdoszkóp legfrissebb számát, amely Mátyás király tematikus kiadásként köszönti az igazságos uralkodót és a tiszteletére szervezett emlékévet. Csibi Krisztina a gesztust ezekkel a szavakkal köszönte meg: „A magam, illetve a Mátyás király Emlékévet lebonyolító Magyarság Háza nevében megköszönöm a szerkesztőknek a Kalejdoszkóp folyóirat 2018. július–augusztusi Mátyás király tematikus kiadását! Nem mindennapi pillanata és színfoltja ez az emlékévnek, hiszen a televíziók, rádiók, nyomtatott sajtóorgánumok, online felületek, közösségi oldalak eddigi nem kevesebb, mint ezernyi híradása közepette most először látunk példát arra, hogy egy folyóirat teljes egészében, ráadásul megnövelt oldalszámmal, Mátyás királynak és az emlékévnek szenteli egyik lapszámát. Azt remélem, hogy ezek a hasábok még több emberhez viszik közelebb az igazságos uralkodó emlékét és üzenetét, még többen kapnak kedvet Hunyadi Mátyás életének és életművének alaposabb megismeréséhez. Köszönöm az emlékévhez kapcsolódó mai és a többi kanadai rendezvényt is.”

Fotó: Magyarság Háza

A műsort, egyúttal a torontói Reneszánsz Napot, amelynek ideje alatt az érdeklődők megtekinthették Kralovánszky Balázs fotóművész, a Kanadai Magyar Képzőművészek Egyesülete és a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjának Évszakok című kiállítását, a Kodály és a Helikon Táncegyüttesek tagjainak csodálatos palotása zárta.

VARGA GABRIELLA

Fotó: Magyarság Háza

Fotó: Magyarság Háza

Fotó: Magyarság Háza