mátyás király nagyváradon

A Kincses Kolozsvár Egyesület kiállításai a Szent László Napokon

Fotó: Magyarság Háza

Június 22-én, a februári Kolozsvári Mátyás Napok, az áprilisi sepsiszentgyörgyi Szent György Napok és a júniusi gyalui Várkert Fesztivál után Nagyváradon, az immár hatodik alkalommal megszervezett Szent László Napokon mutatkozott be a Kincses Kolozsvár Egyesület két vándorkiállítása, amely a Mátyás király-emlékév alkalmából tiszteleg az igazságos király előtt.

A Hunyadi Mátyás életterei című, kétnyelvű (magyar és román), kültéri megvilágított pannókiállítást a nagyváradi várban szervezett kulturális fesztivál nagyszínpada mögötti téren állították fel, így azt több ezren láthatták. A pénteki megnyitón Gergely Balázs, az egyesület elnöke elmondta: nagy örömükre szolgál, hogy Nagyváradon is bemutathatják a gazdag illusztrációjú kiállítást, melynek révén az érdeklődők bejárhatják az uralkodóhoz kötődő településeket és helyszíneket. Mátyás király kéznyoma felismerhető építészetben és kultúrában a Magyar Királyság határain túl is. Kassa és Pozsony, Pannonhalma, az okolicsnói és a kolozsvári ferences kolostor, Boroszló, Bautzen, Görlitz, Pozsony és Bécs: ezek azok az „állomások”, amelyek mentén megismerhetjük Mátyás kevésbé ismert arcát, a folyton utazó királyét.

Csibi Krisztina, a Mátyás-emlékévet lebonyolító Magyarság Háza igazgatója elmondta: ez a tárlat is részét képezi az emlékév kapcsán szervezett eseményeknek, amelyben partnerük a Kincses Kolozsvár Egyesület. Mint fogalmazott, kiemelten fontosnak tartják, hogy programjaikkal eljussanak a határokon túlra is.

A Kincses Kolozsvár Egyesület másik vándorkiállítása, melyet a szigethalmi Emese Park közreműködésével mutattak be, a nagyváradi vársáncban kapott helyet. A kiállítást egy középkori lovagi sátorban, illetve a sátor előtti térben rendezték be, ahol az érdeklődők kipróbálhatták a Mátyás korában használt fegyvereket, felpróbálhatták a korra jellemző ruhákat, lovagi vértezetet.

A kiállított tárgyak között megtekinthető volt annak a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött sodronyingnek és sisaknak a másolata is, amely Mátyás király legendás hadvezéréé, Kinizsi Pálé volt. A nyitott lovagi sátornak és környezetének a korhű berendezése lehetőséget nyújtott az érdeklődőknek a fotózkodásra is. A korabeli hangulatot reneszánsz népi és udvari játékok idézték fel, a kiállítást látogató gyerekek nagy örömére.

(Forrás: Kincses Kolozsvár Egyesület)