Mátyás király közös kincsünk

Kolozsvár az emlékév kiemelt helyszíne lesz

Fotó: Varga Gabriella

„Mátyás király Kolozsvár legnagyobb szülötte, az ország és a tágabb régió legfontosabb személyisége. Határozott kezű uralkodó, kiemelkedően sikeres államszervező, térségünkben a reneszánsz kultúra meghonosítója.

Korában is integráló erő volt és talán azzá tud lenni ma is – többek között ez hangzott el a Mátyás király-emlékév erdélyi bejelentkező sajtótájékoztatóján január 23-án Kolozsváron, amelyet a programsorozat lebonyolításával megbízott budapesti Magyarság Háza igazgatója, Csibi Krisztina hívott össze a kolozsvári partnerszervezetekkel együtt. A sajtótájékoztató előestéjén az emlékév szervezésében érdekelt felek ülésen egyeztettek terveikről és a küszöbön álló rendezvények részleteiről.

A Hunyadi Mátyás szülőházában tartott sajtóértekezleten Csibi Krisztina igazgató felvázolta, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság által 2017. december 11-én meghirdetett Mátyás király-emlékév programjainak nemcsak az uralkodó szülővárosa, Kolozsvár, hanem Erdély egész területe kiemelt helyszíne lesz. »Vándorkiállítások, konferenciák, ismeretterjesztő előadások, játékos interaktív bemutatók formájában visszük közelebb az emberekhez s különösen a fiatalabb korosztályhoz a Mátyás-korabeli eszközöket, tárgyakat és mindazt a tudást, ami a reneszánsz kort jellemezte« – fogalmazott Csibi Krisztina.”

(A kolozsvári sajtótájékoztatóról bővebben az Erdély Ma cikkében olvashat.)