kolozsvári magyar napok 2018-ban is

Mátyás király a középpontban

Fotó: Kincses Kolozsvár Egyesület archívuma

A Mátyás király Emlékév és a tordai vallásszabadság kinyilvánításának évfordulója adja az idei Kolozsvári Magyar Napok történelmi keretét, ami a sorban immáron a kilencedik lesz – derült ki a március 28-i sajtótájékoztatón, amelyet Gergely Balázs főszervező és Szabó Lilla programigazgató tartott a Kincses Kolozsvár Egyesület székhelyén.

Kolozsvár legnagyobb magyar rendezvénysorozata kilencedik alkalommal szólítja meg a helyi magyar és román közösség mellett a városból elszármazottakat, és mindazokat, akik kíváncsiak a kincses város és a régió kulturális értékeire. A Kolozsvári Magyar Napok jövő évi jubileuma előtt, egy megújulási folyamat közepette igyekeznek olyan programot összeállítani, amely figyelembe veszi a tavalyi év tanulságait, tartja a megszokott színvonalat és alkalmazkodik az új elvárásokhoz – fogalmazott az idei kihívásokról Gergely Balázs. Mint mondta, ennek jegyében szeretnék visszaadni a Főtér „kohéziós erejét”, miután úgy tűnt, hogy tavaly a sétatéri koncertek miatt felaprózódott a közönség figyelme.

Kolozsváron továbbra is a Főtér a legfontosabb találkozási pont, az emberek ott érzik a legjobban magukat, ezért idén esténként újból két koncerttel várják majd a közönséget. A Sétatér a környezethez jobban illő, kisebb koncertek helyszíne lesz, ahol napközben gyermekfoglalkozások, kulturális programok és nem utolsósorban kényelmes pihenőövezetek csábítanak majd.

Kolozsvár kulturális életét régóta meghatározza Mátyás király kultuszának ápolása, de az emlékévnek köszönhetően az igazságos király alakja most hangsúlyosabban megjelenik a Kolozsvári Magyar Napok programjában, mit több, már a mottóban is: Vivat Mathias! A nyitógála témája is ehhez igazodik: a budapesti Új Színház Országjáró Mátyás király című zenés históriás játéka lesz látható. Rendhagyó módon idén két alkalommal is megtekinthető a nyitógála előadása: az ünnepi megnyitóval inkább a felnőtteket, míg a következő napon kifejezetten a gyermekeket szólítják meg. Mátyás király udvara két helyszínen is felelevenedik: a Bánffy-palota udvarán felállított Mátyás-színpadon napközben régizenei koncertekkel, tematikus műsorokkal idézik fel a reneszánsz kort, a Romkertben pedig az Emese park épít középkori falut Mátyás-korabeli kellékekkel, viseletekkel, építményekkel, szerszámokkal. Pozitív visszajelzéseket kaptak a Borutca Fogoly utcába való átköltöztetése kapcsán, ezért idén is ott meg lehet majd kóstolni a Kárpát-medence legfinomabb nedűit.

A Farkas utca megőrzi vásáros jellegét, annyi különbséggel, hogy a tavalyhoz képest több – fiatalokat is megszólító – zenekar lép színpadra. Ugyanakkor az „afterpartyk” fő helyszínei továbbra is a Szentegyház utca 4. szám alatti udvar és a Bánffy-palota udvara lesznek. Gergely Balázs ismertette a főtéri nagyszínpad fellépőit: a szerdától üzemelő főhelyszínen elsőként a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag énekese, Lovasi András ad életműkoncertet. Azt megelőzően az erdélyi Knock Out ünnepli 25. születésnapját. Csütörtökön Rúzsa Magdi, pénteken Keresztes Ildikó koncertezik. Péntek este a Piramis-évek címmel az egykori legendás Piramis rockegyüttes két emblematikus tagját, Révész Sándor énekest és Závodi János szólógitárost hallhatjuk egy nagyszabású zenekar kíséretében. Szombaton Erdély jelenleg egyik legismertebb zenekara, a Bagossy Brothers Company csap a húrok közé, az estet pedig Demjén Ferenc koncertje zárja. A kulturális fesztivál utolsó napján, ezúttal teljes felállásban, visszatér Kolozsvárra a 100 Tagú Cigányzenekar.

Szabó Lilla programigazgató arról tájékoztatott, hogy a Kincses Kolozsvár Egyesület két vándorkiállítással is csatlakozott a Mátyás király Emlékévhez; ezeket nemcsak Kolozsváron, hanem Erdély legnagyobb fesztiváljain is bemutatják. A szervezők a tordai vallásszabadság kinyilvánításának évfordulójáról is megemlékeznek, a történelmi magyar egyházakkal összefogva. A programigazgató hozzátette: a legnagyobb programcsoportok – kiállítások, irodalmi programok, gyermekprogramok, komolyzenei koncertek, városnéző séták stb. – változatlan formában gazdagítják a 2018. augusztus 19–26. között zajló IX. Kolozsvári Magyar Napokat.

(Levél Mátyás királynak: info@matyasemlekev.hu)