emlékérme és internet

Újabb kiemelkedő állomásához érkezett a Mátyás király Emlékév: A Magyarság Háza, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Nemzeti Levéltár együttműködésének eredményeiről tartottak sajtótájékoztatót

Virág Barnabás ügyvezető igazgató (MNB), dr. habil. Szabó Csaba főigazgató (MNL) és Csibi Krisztina igazgató (Magyarság Háza) | Fotó: Matúz Gábor

Több mint 150 helyszínen rendeztek programokat Kanadától a moldvai Magyarfaluig a Mátyás király-emlékév keretében, amelyet a király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából hirdetett meg az év elején a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.

Csibi Krisztina, a program lebonyolításáért felelős Magyarság Háza igazgatója felidézte, hogy egy évvel ezelőtt bízta meg az intézményt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a sorozat lebonyolítására. Ennek keretében az intézmény több szakmai szervezet segítségével koncertek, kiállítások, színházi előadások, mesemondó versenyek, tanulmányi vetélkedők, tudományos konferenciák, zarándoklatok, szabadtéri reneszánsz programok, öltözet-, fegyver-, étel- és italbemutatók, jótékonysági rendezvények során emlékezett meg a királyról.

A Mátyás király Emlékév és az igazságos uralkodó tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékérmet Virág Barnabás ügyvezető igazgató mutatta be. A Mátyás király és felesége, Beatrix királyné utazásait kereshető formában megjelenítő Merre járt Mátyás király? elnevezésű webes fejlesztést Rácz György, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese és Szatucsek Zoltán, az MNL Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Projektek Igazgatóságának vezetője ismertette.

További részletek a hirado.hu oldalon.