2018. január 13.

575 éve született Mátyás király

Kolozsvár és Budapest ad otthont a születésnapi rendezvényeknek

Fotó: Nicu Cherciu

Február utolsó hétvégéjén egyik csúcspontjához érkezik a Mátyás király Emlékév: Kolozsváron háromnapos rendezvényfolyam, Budapesten, a Mátyás-templomban ünnepi hangverseny, Székesfehérváron tudományos előadás idézi meg az 575 éve született Hunyadi Mátyás, a magyar történelem egyik kiemelkedő alakjának emlékét.

Az elmúlt hetekben többször szólaltak már meg korabeli hangszerek, és csendültek fel reneszánsz muzsikák, idéződtek meg a minket öt-hatszáz évvel ezelőtti történelmi időszakba kalauzoló mondák, legendák, s ki tudja, már hány diák készült el rajzaival, írásaival, videofelvételeivel, előkelő helyezést remélve a Mátyás-tárgyú megmérettetéseken. Az igazságos uralkodó emléke életre kelt az összmagyarság körében: bölcs szavait, igazságos tetteit, az országot előrevivő lépéseit rendre szóba hozzuk, megformázzuk, megörökítjük.

Corvin Mátyás születésének 575. évfordulójára a nevét viselő tan- és más intézményekhez hasonlóan az emlékévet koordináló Magyarság Háza éppúgy készül, mint partnerszervezetei. Az Amaryllis Társaság és a Kincses Kolozsvár Egyesület közös projektjeként Kolozsváron, a nagy király szülővárosában kezdetét veszi a XXVI. Kolozsvári Mátyás Napok impozáns eseménysorozat. A kincses városban február 23–25. között táncjáték, filmvetítés, színielőadás, kiállításmegnyitó, illusztrátor-seregszemle, hangverseny, fáklyás felvonulás, épületvetítés, teremavatás hirdeti majd: Vivat Mathias!, s ezzel Erdélyben is megnyílik a szeptember végéig programgazdag folytatást ígérő Mátyás király Emlékév. Ugyancsak 23-án, a Pro Patria Egyesület szervezésében február 23-án este fél nyolctól a budavári Mátyás-templomban az Angelica Leánykar ad ünnepi hangversenyt.

Március közeledtével Magyarországon a figyelem az igazságos király 1464. március 29-i megkoronázásának történelmi eseményére irányul; ennek emlékét az évfordulón szentmise és kísérőrendezvények elevenítik majd fel Székesfehérváron, ahol egyébként az Emlékév nyitórendezvényére ugyancsak február 23-án kerül sor: Mátyás származása és uralkodói pályája címmel Gróf Péter, a visegrádi Mátyás Király Múzeum régészének előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében.