mátyás-megemlékezés tíz év múlva is

Kolozsvári születésűként engem egy életen keresztül elkísér Mátyás király személye. Tíz évvel ezelőtt, születésének 565. és királlyá választásának 550. évfordulóján is szerveztünk megemlékezést a felső-ausztriai magyarokkal – jó tízéves kultúregyesületi elnökségem idejéből ezt a rendezvényt a mai napig is a számomra legkedvesebbek között tartom számon. Ha Magyarország Kormánya nem hirdetett volna 2018-ban Mátyás király-emlékévet, én akkor is szerveztem volna a tiszteletére ünnepi műsort idén is.

Tíz évvel ezelőtt, 2008. április 19-én a linz-pöstlingbergi Petrinum püspöki gimnáziumbeli eseményünkön Kilyén Katalin, Benedek Anna, Máthé Gergely és szerény személyem érdekességet elevenítettünk fel a nagy király életéből, a vele kapcsolatos mondákból és legendákból, Szakács Patrícia és Kovács Erzsike pedig vidám történeteket olvastak fel Mátyás király álruhás utazásairól és igazságosságáról. Benedek Anna nagyszerű ötlete alapján még azt a három hasábfát is bemutattuk, amelyet az álruhás király a kolozsvári bíró udvarában a nagy kazal fa rakodásakor Mátyás felirattal látott el. A műsorhoz passzoló korabeli reneszánsz zenét a fiam, Csongor Szilárd szervezte meg. Nagyon büszke voltam rá, hogy ő is hozzájárult az édesanyja és a nagyszülei városának szimbólumáról szóló rendezvény sikeréhez. Minden vakációt Kolozsváron töltött, úgyhogy jól ismeri Mátyás király személyét és a főtéri szobrot. A tíz évvel ezelőtti rendezvényünkön a Törköly-házaspár jóvoltából egy középkori recept szerint elkészített ételt, Mátyás király káposztás kolbászos gulyását is megkóstolhattuk.

Idén, 2018. március 17-én Welsben a Magyar Lelkipásztori Központban a nemzeti ünnepi megemlékezésünk után ismét leróttuk tiszteletünket az igazságos uralkodó emléke előtt. A Hétvégi Magyar Iskola diákjai, Medve Alexandra pedagógus vezetésével, a Mátyás király és az öreg szántóvető című mesét dolgozták fel, ezzel kapcsolódtak be az ünnepi műsorba. A folytatásban közreműködtünk mi, felnőttek is: Dusinszki Gyöngyvér, Géci Valéria, Máthé Erzsébet, Máthé Gergely, Megyesi Katalin és jómagam. Mátyás király életéről, uralkodásáról, kultúraszeretetéről, hadviseléseiről, fekete seregéről, házasságairól, személyiségének jelentőségéről szóló összefoglalónkhoz egy 28 fóliás prezentációt készítettem gazdag fényképanyaggal, a 2018-as műsorunk tehát már multimédia-alapú volt – a felolvasások mellett vetítéssel, zenével. Erkel Ferenc Hunyadi László operájából hallgattunk részleteket CD-ről, meghallgattuk a Bánk bánból a Hazám, hazám áriát is, befejezésként pedig Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiáját. Az ünnepséget a magyar himnusz eléneklésével kezdtük, és hagyományainknak megfelelően szeretetvendégséggel zártuk.

Minden bizonnyal megtartjuk Mátyás-megemlékezésünket újabb tíz év múlva is. Úgy legyen!

Tőkés Enikő (elnök, Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesülete)

Fotó: Tőkés Enikő archívuma