Mathias Rex

Ha egyszer majd megkérdezik tőlem, honnan szereztem Mátyásról, s koráról a legtöbb ismeretet, akkor kénytelen leszek a pártállami oktatásról rossz bizonyítványt kiállítani. Mert sem az általános, sem a középiskolában, de még az egyetemen együttvéve sem tudtam meg annyit a történelem egyik legnagyobb magyar királyáról, mint egy regényből. Harsányi Zsolt Mathias Rex című, több mint hatszáz oldalas munkájáról van szó, ami persze soha nem kerül a kezembe, ha nincs meg apám imponáló méretű házi könyvtárában. Mert persze gyermekkoromban Harsányi lenézett lektűr szerző lehetett csak, ha egyáltalán szóba került a neve. Könyveit pedig évtizedekig még említeni sem volt ajánlatos.

Egy szó, mint száz, innen ismertem meg igazságos, nagy királyunk gyermekkorát, trónra kerülésének valóban kalandos történetét, házasságainak fordulatait, országszervező munkáját. Nem pedig az egyetemi előadótermekben, ahol igazában helye lett volna. Mondom ezt én, akinek egy történelemtanári oklevél adna jogosítványt, hogy a ma diákjainak a Hunyadiakról, Mátyásról adjak át ismereteket. Tán' szerencse, hogy nem kell tanítanom.

Valahányszor Visegrádon megfordulok, eszembe jut a hajdan olvasott remek történelmi regény, s megilletődve veszem tudomásul, hogy itt egykor Mátyás is járt, lovon, avagy gyalog – egyre megy. S arra gondolok: az, hogy mi magyarok vagyunk, s még itt vagyunk, nem utolsósorban neki is köszönhető.

Vass István Zoltán (szerkesztő-riporter)

Fotó: Vass István Zoltán archívuma