Mátyás király örök

Mátyás királyunk Hunyadi Mátyásként látta meg a napvilágot 1443. február 23-án Kolozsváron, Hunyadi János erdélyi vajda és Szilágyi Erzsébet második fiaként.

Álruhában járta országát, erről számos mese, monda és legenda beszél. Versek, históriás énekek is őrzik az emlékét.

Tyűha, de honnan a Corvin, Corvinus, azaz Hollós név? Alighanem a Hunyadi család fekete hollót ábrázoló címeréről kapta.

Állnak szobrai szerte a Kárpát-medencében; ő az egyik legnagyobb és máig legismertebb királyunk.

Sokak szerint: „Meghalt Mátyás, oda az igazság!” Az a dolgunk, hogy ezt visszahozzuk.

Királyunk fejére csak megválasztása után hat évvel került a nehezen visszaszerzett Szent Korona; a festményeken legtöbbször babérkoszorúval látjuk az ifjú Mátyást.

Igazságos uralkodó volt, különösen az utókor látja, tartja ilyennek. Tettei maradandó értékűek, sok szempontból követendőek, utat mutatóak.

Rendkívül fontosnak tartotta a művészet, a tudomány pártolását, saját műveltsége, széles nyelvismerete példanélküli volt. E téren is tanulhatunk tőle!

Áhította, hogy egyetlen gyermeke (törvénytelen fia, János) lépjen az örökébe, de ez nem sikerült.

Lyukat, űrt hagyott maga után, halála után az ország sorsa hanyatlásnak indult.

Örvendezve tekintünk vissza uralkodására a tiszteletére szervezett emlékévben.

Reménykedünk, bizakodunk abban, hogy a megemlékezések révén gondolkodása hatni fog ránk, szemléletéből, cselekedeteiből merítünk is, okulunk is.

Ösztönző lesz számunkra az a sok siker és eredmény, amit tudásával és tehetségével elért.

Kellenek ma is erőskezű, igazságos, népük javát akaró uralkodók!

 Az idei Mátyás király-évben minden magyar legyen tiszta képben, / hős királyunk bátor tettei és szava / a szíveket ma is meg-megdobogtatja.

Életében is szerette a népe / mert őket bajtól, támadástól védte / kemény keze mellett hatalmas szív rejlett / igazságossága már akkor felsejlett.

Amióta nincs, szétfoszlottak álmok / Hol bujkálnak ma a Mátyás királyok? / Eltűntek a példaképek Európában / Nem tanulnak tőle az EU-világban.

Emlékezzünk! / Írjunk tetteiről hősies éneket, / fessünk róla szebbnél szebb képeket. / Emlékeinkben nem halt meg Mátyás, / nincs oda az igazság, / lesz még itt vigasság!

2018. november 26–27.

Klotz Mária (gyakorló pedagógus, újságíró, lapszerkesztő, író és költő, Pilisszentiván)

Fotó: Klotz Mária archívuma